Angelo Bozzetti a adus benzile în România pe vremea când Ceahlăul era în Liga a II-a
Mult lăudatele benzi TRX au ajuns la Steaua într-un mod absolut întâmplător. Pare amuzant, dar adevărat, cum antrenamentele echipei din Ghencea s-au schimbat radical, după o idee apărută de la o simplă discuție între preparatorul Thomas Neubert și fostul fundaș dreapta, Andrei Dumitraș.
„Pregătirea cu TRX este un tip de exercițiu foarte complex pentru nivelul din Europa. Nu este o noutate numai pentru Liga I, nici în fotbalul din vest nu se profită încă de aceste benzi”, spunea Thomas astă vară. Până la finalul acestui campionat, atât el, cât și Reghecampf au pus forma fizică excelentă a jucătorilor pe seama acestor exerciții. TRX, al 12-lea jucător al Stelei! Părea a fi încununarea unui plan bine pus la punct încă din momentul în care au ajuns în Ghencea.
N-a folosit TRX la Bistrița și Chiajna
Interesul pentru noile metode de pregătire ale Stelei s-a mărit în timp record, iar neamțul a ținut să precizeze că folosirea benzilor TRX în fotbalul românesc a debutat odată cu venirea sa. Asta în ciuda faptului că nu lucrase cu ele la Bistrița și la Chiajna. Totuși, surse din vestiarul Stelei au mărturisit pentru ProSport că lucrurile nu stau chiar așa și că Neubert s-a inspirat de la o echipă mult mai mică a Ligii I. „Tommy avea obiceiul să vorbească foarte mult cu băieții în timpul antrenamentelor. Așa a aflat de la Andrei Dumitraș, care abia ajunsese la noi, că la Ceahlăul s-a lucrat la un moment dat cu benzile TRX. Atunci și-a adus aminte că și în Germania fusese martor la câteva antrenamente ale echipelor naționale în care a observat același tip de antrenament și a decis să solicite buget pentru achiziționarea aparatelor la Steaua”.
Mai mult, până în momentul în care benzile TRX au ajuns în Ghencea, Thomas i-a cerut ajutorul lui Dumitraș. „Dumi i-a spus că are acasă o astfel de bandă, iar Tommy i-a cerut să o aducă la antrenamente, să ne obișnuim toți cu ea”, a încheiat sursa citată.
Ceahlăul lucra cu TRX în 2011!
Primul contact al fotbalului românesc cu „benzile minune” a avut loc la începutul lui 2011. Într-un moment în care Ceahlăul se pregătea să promoveze în Liga I, șefii clubului l-au adus pe preparatorul fizic Angelo Bozzetti, cel care lucrase până atunci la echipe mici din „Cizmă”. Marin Barbu, antrenor al moldovenilor la acea vreme, nu a fost de acord cu metodele lui Bozzetti. Povestește un fost jucător al Ceahlăului: „Magiun a rămas blocat când a auzit că italianul vine cu benzile TRX și cu aparate care să măsoare performanțele fotbaliștilor în timpul antrenamentelor. Țin minte că s-a dus la un om din conducere și a amenințat că pleacă. Spunea că nu a mai văzut asemenea metode, că benzile alea pot fi considerate dopaj. Sigur, lumea a râs atunci…”. Acum, să nu fim surprinși dacă din noul sezon vom vedea și alte echipe din Liga 1 care își vor întinde jucătorii la aparatele TRX.
Cu aceste benzi acoperim în 20 de minute ce se face într‑un antreÂnament de două ore. Se lucrează cu greutatea propriului corp, sunt exerciții excelente Laurențiu Reghecampf, antrenor Steaua
Thomas Neubert nu a putut fi contactat pentru a-și exprima punctul de vedere cu privire la conținutul acestui material
În mandatele de la Bistrița și Chiajna, Thomas Neubert nu a lucrat deloc cu benzile TRX. A folosit doar benzi pentru picioare, care ajutau la mobilitate și geometrie
Moda folosirii benzilor TRX vine din SUA, acolo unde a fost dezvoltată de ofițerii de pe submarine. Din lipsă de spațiu pentru aparatele clasice, aceștia se antrenau, folosindu-și greutatea propriului corp, cu niște benzi pentru care se putea găsi ușor spațiu de depozitare
FOTO: Gelu Crăcană
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER